Skip to main content

Operationele zaken en belastingservice

17 februari 2021

Nederland is op dit moment nog steeds in een lockdown waardoor onder andere winkels, horeca, middelbare scholen en veel kantoren gesloten zijn. De overheid adviseert alleen te reizen als het ‘moet’. FNV Cabine vindt het belangrijk dat, tijdens ons werk aan boord, het aantal contactmomenten zoveel mogelijk beperkt wordt en dat crew en passagiers zoveel mogelijk afstand tot elkaar kunnen houden. De afgelopen weken hebben leden bij ons knelpunten aangedragen die zij ervaren bij het verlenen van service aan boord. Wij hebben gezamenlijk met VNC het verzoek tot aanpassingen in de werkmethodieken en service neergelegd bij KLM. Dit heeft ertoe geleid dat de werkmethodieken zijn aangepast, in goed overleg tussen Groepscommissie 31 en KLM.

Serviceaanpassingen

Op EUR Short vluchten is afgesproken dat het snackje met een blikje drinken op de stoel kan worden gelegd. Op ICA-M worden ook de welcome service en sanitizing items op de stoel gelegd. De eerste koffie- en theeronde komt te vervallen, koffie en thee kunnen wel worden meegenomen tijdens de maaltijdservice. De grazing service tijdens Long vluchten wordt op de worktop geplaatst. In de WBC plaats je ook de menukaart, een waterflesje, de sanitizing items, de headset en de comfortbag bij de stoel. De welcome service komt te vervallen en de drinkservice is optioneel. De tweede koffie- en theeronde wordt ook niet meer actief aangeboden. Traydrinks en grazing service worden op de worktop geplaatst. Wat echter door KLM niet is overgenomen, is onze aanbeveling om alcoholische dranken alleen te serveren bij de maaltijdservice en niet gedurende de hele vlucht. Het argument om dit niet over te nemen is dat kader altijd de mogelijkheid heeft om aan boord tot deze beperking over te gaan. Wij vinden het van belang om als cabinebond deze mogelijkheid te benadrukken en duidelijk onder de aandacht te brengen bij onze leden. Zeker in een tijd waarin passagiers aan boord meer gespannen zijn ten opzichte van de periode vóór corona.

Testbeleid crew

Sinds eind vorige maand geldt een PCR- en sneltestverplichting voor passagiers reizend naar Nederland. Wij zetten grote vraagtekens bij het effect van deze maatregel. Op veel van de buitenstations is een sneltest überhaupt niet voorhanden. Het is pijnlijk om te zien dat passagiers nu kiezen voor een vlucht naar een buurland zonder testverplichting. Vervolgens wordt er van daaruit alsnog doorgereisd naar Nederland zonder test, waardoor het doel van de maatregel niet wordt behaald. Ook heeft de overheid op de hoog risico bestemmingen de verplichting opgelegd om crew voor en na de vlucht te testen op Schiphol. Waar eerst de opluchting onder onze collega’s groot was over deze oplossing, zien wij nu de bezwaren over het testen toenemen. Een deel van onze leden lijkt hier weinig problemen mee te hebben, door anderen wordt het afnemen van de test als onprettig en belastend ervaren. Wij hebben deze signalen met KLM gedeeld en hebben aangegeven dat deze aanpak op de lange termijn niet houdbaar is. KLM begrijpt dat er veel gevraagd wordt van crew en is in overleg met de overheid over aanpassingen aan dit testprotocol.

FNV Belastingservice

FNV helpt jou en je partner bij het invullen van je belastingaangifte. De Belastingservice is gratis en volgens onafhankelijk onderzoek de beste van Nederland. Ongeveer 3.500 goed geschoolde vrijwilligers vullen jaarlijks 200.000 belastingaangiftes in. Normaal gesproken gebeurt het invullen op locaties door heel Nederland waardoor dit altijd binnen een straal van 10 kilometer van je woonplaats is. Door de huidige coronamaatregelen en de richtlijnen om zoveel mogelijk vanuit huis te werken, wordt de service dit jaar telefonisch of desgewenst per e-mail aangeboden. Via de website afspraakmakenfnv.nl lees je hoe je een afspraak kunt maken.

Webinars met achtergrondinformatie

Ook de komende weken organiseren wij voor onze leden woensdag webinars waarin we veel achtergrondinformatie delen. We gaan dieper in op actuele operationele zaken en de aangekondigde tweede adviesaanvraag. Er is gelegenheid om LIVE al je vragen te stellen. Je kunt deelnemen via deze aanmeldlink voor 24 februari of deze aanmeldlink voor 10 of 24 maart. We gaan online om 10:30 uur en starten om 11:00 uur. Deelname is kosteloos en exclusief voor leden van FNV Cabine.

Redactie FNV Cabine

Ben jij nog geen lid van FVN Cabine of ken je collega’s die nog geen lid zijn? Meld je dan nu aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl