Skip to main content

Collega’s worden aangewezen voor detachering HV

20 april 2021

Wanneer er ruimte is voor detachering en er zijn te weinig vrijwillige aanmeldingen, dan kunnen de minst seniore CA’s worden aangewezen voor detachering. Dit is afgesproken in het Sociaal Plan. Voor de HV zomerdetachering is het zeer waarschijnlijk dat er collega’s worden aangewezen. Hetzelfde geldt naar verwachting voor detacheringen van één jaar bij KLC, waar in oktober weer ruimte is voor 100 FTE. In deze nieuwsbrief zetten we de actuele informatie voor je op een rij. Alle leden van FNV Cabine kunnen zich morgen, 21 april 2021, ook laten bijpraten over de detacheringen tijdens ons woensdag webinar.

HV detachering

Komende zomer heeft Transavia detacheringsruimte voor in totaal zo’n 200 KLM CA’s en Pursers. Transavia biedt stabiele roosters voor parttimers, je vliegt in vaste weken en je bent vaste weken gegarandeerd vrij. De gedetacheerde collega’s vliegen vanaf Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam, in aanvulling op het vaste Transavia cabinekorps. De detacheringen lopen tot 1 november 2021. Dat betekent dat gedetacheerden die eventueel boventallig worden verklaard, pas op die datum starten met fase 2 van het Sociaal Plan. CA’s en P’s kunnen zich vrijwillig opgeven voor deze detachering via de vacature van KLM.

Ook aanwijzen bij KLC detachering

Er lijken onvoldoende vrijwilligers te zijn voor de HV zomerdetachering, daarom zal KLM overgaan tot het aanwijzen van collega’s. De CA’s die nu nog niet aangewezen worden, willen we het volgende onder de aandacht brengen; er zijn op dit moment twee groepen gedetacheerd bij KLC, 100 voltijdsarbeidsplaatsen (FTE) voor de duur van drie jaar en 100 FTE voor de duur van één jaar. De plaatsen voor één jaar bij KLC worden in oktober opnieuw ingevuld, hiervoor zal KLM vermoedelijk ook moeten aanwijzen. Als in jouw persoonlijke situatie de zomerdetachering bij HV op Eindhoven, Rotterdam of Amsterdam beter past dan een jaar vliegen bij KLC, is het een overweging om je nu vrijwillig voor de HV zomerdetachering aan te melden. In het Sociaal Plan is namelijk afgesproken dat een CA die eerder al gedetacheerd was, niet nogmaals aangewezen kan worden.

Voordelen Eindhoven en Rotterdam

Wij hebben met KLM de afspraak gemaakt dat niemand verplicht zal worden om vanaf standplaats Eindhoven of Rotterdam aan te melden, onze KLM standplaats is immers Schiphol. De andere standplaatsen bieden echter voordelen die we graag onder de aandacht brengen. De HV aan- en afmeldtijden vanaf Eindhoven en Rotterdam liggen tussen 06.00 uur en 00.00 uur. Deze tijden zijn gunstiger dan de tijden vanaf Schiphol, waar wel ’s nachts gevlogen wordt. Gedetacheerden met standplaats Eindhoven en Rotterdam ontvangen een gunstigere reiskostenvergoeding: 19 cent voor elke gereden kilometer, zonder maximum afstand. Je parkeert op deze kleinere luchthavens op slechts vijf minuten lopen van het bemanningencentrum. Als je je vrijwillig aanmeldt voor Eindhoven of Rotterdam dan wordt deze keuze gehonoreerd, wanneer de standplaats vol zit vervalt je vrijwillige aanmelding.

Webinars met achtergrondinformatie

Wij organiseren morgen en volgende week woensdag webinars waarin we veel actuele achtergrondinformatie delen. Er is tijdens de webinars ook gelegenheid om LIVE al je vragen te stellen. Deelname is kosteloos en exclusief voor leden van FNV Cabine. Je kunt deelnemen via deze aanmeldlink voor 21 of 28 april. We gaan online om 10:30 uur en starten om 11:00 uur.

Redactie FNV Cabine

Ben jij nog geen lid van FVN Cabine of ken je collega’s die nog geen lid zijn? Meld je dan nu aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl 

Democratisch, Vernieuwend, Eerlijk