Skip to main content

Zorgmeldingen over veiligheid aan boord

27 januari 2021

Op de Helpdesk van FNV Cabine zien we afgelopen weken het aantal mails met zorgmeldingen toenemen. Steeds meer leden geven aan dat er extra maatregelen nodig zijn voor de UK-vluchten. Steeds meer collega’s voelen zich niet veilig aan boord met de huidige service, in het bijzonder op bestemmingen in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. We ontvangen dagelijks mails met de roep om de service aan boord aan te passen. Het overleg hierover tussen FNV Cabine en KLM verloopt goed. Tijdens het overleg gisteren met KLM hebben wij de zorgen van onze leden gedeeld. 

Service wordt niet verder opgeschaald

Mede door alle signalen vanuit het korps heeft KLM besloten om de geplande opschaling van de service voorlopig uit te stellen. We leven in een tijd waarin de overheid oproept om reizen tot een minimum te beperken. Door de recente ontwikkelingen en zorgen omtrent o.a. de Britse variant van het coronavirus, wordt het moeilijk uitlegbaar dat we op kortere Europavluchten service geven waarbij er contact is tussen passagiers en crew. Ook de welcome service in de C-Class op ICA baart ons zorgen. KLM geeft aan dat verdere aanpassingen aan de service op dit moment niet aan de orde zijn. Wij hebben KLM vandaag gezamenlijk met de VNC opgeroepen om op zo kort mogelijke termijn verder met ons in gesprek te treden over de service aan boord. Wij roepen alle leden die zorgen hebben op om deze zorgen formeel te melden bij KLM. Dit kan via een tripreport of, al dan niet anoniem, via een VSR.  

Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika

Vanochtend is door KLM besloten dat er per direct geen nachtstops meer zijn op bestemmingen in het Verenigd Koninkrijk en in Ierland. Hetzelfde geldt voor Zuid-Afrika. Crew die onderweg is, keert direct terug en zal zo snel mogelijk geïnformeerd worden. In de ogen van de cabinebonden is dat onvoldoende. We hebben KLM daarom opgeroepen om:

    1. Geen ‘hand out’ service in de cabine aan te bieden tijdens vluchten vanuit en naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland en zo spoedig mogelijk ook Zuid-Afrika;
    2. Op deze bestemmingen een toilet aan boord te reserveren voor exclusief gebruik door de bemanning;
    3. Te borgen dat de verplichte 100% check op negatieve PCR tests (en zodra verplicht antigeen testen) voor vertrek, wordt uitgevoerd conform voorschriften.

Woensdag webinars in januari en februari

De crisistijd bij KLM houdt aan en wij vinden het belangrijk om onze leden zo goed mogelijk te informeren. Op woensdag 27 januari, 10 februari en 24 februari zijn er weer webinars gepland. Het eerstvolgende webinar gaat over de openstelling van fase 1 van het sociaal plan. Uiteraard is er ook ruimte om LIVE alle vragen stellen die jou bezighouden. We gaan zoals altijd online om 10:30 uur en starten om 11:00 uur. Deelname is alleen voor leden van FNV Cabine en is kosteloos. Je kunt je aanmelden via deze aanmeldlink voor januari en deze aanmeldlink voor februari.

Redactie FNV Cabine

Ben jij nog geen lid van FVN Cabine of ken je collega’s die nog geen lid zijn? Meld je dan nu aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl

Democratisch, Vernieuwend, Eerlijk