Skip to main content

‘Terug bij af’ door aankondiging reisbeperkingen en vliegverboden

27 januari 2021

Vandaag is door het demissionaire kabinet besloten extra reisbeperkingen en vliegverboden in te stellen ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus en ter beperking van het aantal reisbewegingen. De maatregelen gaan as. zaterdag 23 januari om 00:01 uur (Nederlandse tijd) in en hebben grote gevolgen voor KLM. Deze maatregelen zijn niet afgesproken in Europees verband, maar gelden alleen voor vluchten naar Nederland; een zware klap voor KLM en haar medewerkers! Na alle uitdagingen die KLM als bedrijf en wij als cabinecollega’s in 2020 het hoofd hebben geboden, zijn we door deze aankondiging acuut weer terug bij af. Het Dagelijks Bestuur van FNV Cabine volgt de ontwikkelingen op de voet en heeft vanavond een eerste overleg gevoerd met KLM. 

 Vliegverbod en aanscherping inreisverbod
Vanuit een groot aantal landen geldt vanaf zaterdag, een maand lang, een verbod op vluchten naar Nederland. Het gaat om het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en vrijwel alle bestemmingen uit Midden- en Zuid-Amerika. Dit vliegverbod vervalt als de voorgenomen verplichte quarantaine, voor passagiers die Nederland inreizen, wettelijk geregeld is. Ook wordt het inreisverbod dat sinds maart geldt voor passagiers uit landen buiten de EU aangescherpt. Vanaf zaterdag zijn zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele- en creatieve sector en onderzoekers niet langer meer uitgezonderd.  Zij mogen Nederland niet meer inreizen.

Dubbele testverplichting
Vanaf zaterdag moeten alle passagiers uit gebieden met een hoog risico, bovenop de verplichte negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor vertrek moet zijn afgenomen, ook een negatieve uitslag van een (antigeen) sneltest hebben. Deze sneltest moet maximaal vier uur voor de vlucht afgenomen zijn. Het organisatorisch regelen van sneltesten op onze buitenstations zal lang niet overal mogelijk zijn. Dit heeft een grote impact op het netwerk, waardoor er minder gevlogen zal worden. 

Terugkeergarantie essentieel voor operatie KLM
Voor FNV Cabine en voor KLM geldt dat werknemers hun werk veilig moeten kunnen uitvoeren en dat zij bij vertrek vanuit Nederland de garantie moeten hebben dat ze thuis kunnen komen. De uitzondering aangaande verplichte PCR- en antigeentesten voor crew lijkt nu te komen vervallen. Op basis hiervan zou crew op de route met een onverhoopte positieve sneltest, op de bestemming in quarantaine moeten en niet naar huis mogen. Op buitenstations kan adequate ziekenhuiszorg en – capaciteit, onder de huidige omstandigheden, niet overal worden gegarandeerd. Een terugkeergarantie voor crew is voor FNV Cabine en voor KLM essentieel. Er zijn EASA adviezen voor dergelijke situaties, bijvoorbeeld dat crew bij een positieve testuitslag in een specifieke quarantaineruimte wordt teruggevlogen. Morgen zal de positie van crew hopelijk onderdeel uitmaken van het Kamerdebat.

Zaterdag extra webinar
We lijken weer terug bij af in de KLM operatie. De ontwikkelingen volgen elkaar nu snel op. De komende dagen wordt er meer duidelijk over de aangescherpte wet- en regelgeving. Aanstaande zaterdag 23 januari organiseren we een extra webinar waarin we een update geven gebaseerd op de informatie waar we op dat moment over beschikken. Er is ook ruimte om LIVE al je vragen te stellen. We gaan zoals altijd online om 10:30 uur en we starten om 11:00 uur. Deelname is exclusief voor leden van FNV Cabine en is kosteloos. Je kunt je aanmelden via deze aanmeldlink voor zaterdag 23 januari.

Redactie FNV Cabine

Ben jij nog geen lid van FVN Cabine of ken je collega’s die nog geen lid zijn? Meld je dan nu aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl

Democratisch, Vernieuwend, Eerlijk