Skip to main content

Vooraankondiging tweede adviesaanvraag: bijstelling van 500 FTE

27 januari 2021

Kort voor de webcast van Pieter Elbers zijn de cabinebonden door KLM geïnformeerd over een bijstelling van de productie van 2021. Dit nieuwe productiescenario staat los van de reisbeperkingen en vliegverboden die het kabinet gisteren aankondigde. Het moment van herstel van het vliegverkeer duurt langer dan in juli vorig jaar werd verwacht, daarom wordt er door KLM gewerkt aan een tweede adviesaanvraag. Deze productiebijstelling heeft met name gevolgen voor het aantal arbeidsplaatsen bij Cabine: zo’n 500 fulltime arbeidsplaatsen zullen komen te vervallen.

Onzekerheid

De onzekerheid in de luchtvaart en bij KLM duurt voort. Er is met name krimp te zien op ICA-vluchten, er wordt met kleinere toestellen gevlogen en sommige vluchten zijn cargo-only. Deze combinatie van factoren leidt ertoe dat er bij KLM minder cabinepersoneel nodig is voor de productie van dit jaar. In 2021 neemt het aantal arbeidsplaatsen verder af dan in de eerste adviesaanvraag is voorzien. Ook voor de vliegers en voor het grondpersoneel zal er minder werk zijn dan voorzien in de eerste adviesaanvraag. De komende weken wordt de tweede adviesaanvraag voor cabinepersoneel uitgewerkt door KLM, in nauw overleg met de cabinebonden.

Sociaal plan is vangnet

Het sociaal plan voor cabinepersoneel heeft als doel om boventalligheid en gedwongen ontslagen zoveel mogelijk op te vangen. De instrumenten van fase 1 die nu openstaan voor de eerste adviesaanvraag, zullen ook bij de tweede adviesaanvraag worden opengesteld. Als er sprake is van boventalligheid, dan geldt; zes maanden begeleiding naar ander werk terwijl je in dienst blijft van KLM, een beëindigingsvergoeding en een terugkeergarantie van vijf jaar met behoud van arbeidsvoorwaarden.

Tweede adviesaanvraag staat los van de actualiteit

De onzekerheid als gevolg van de gisteren aangekondigde reisbeperkingen en vliegverboden komt nog bovenop het slechte nieuws van de tweede adviesaanvraag. Hoe groot en hoe langdurig de impact van de aangekondigde beperkingen zal zijn, moet de komende weken blijken. Het is nog niet duidelijk of deze maatregelen op termijn gaan leiden tot verdere bijstelling van het productiescenario. Vandaag is het Kamerdebat gaande over een eventuele uitzonderingspositie van crew, waarbij één ding voor ons als een paal boven water staat: crew moet bij vertrek vanuit Nederland de zekerheid hebben dat ze te allen tijde thuis kan komen.

Zaterdag extra webinar

We begrijpen dat jullie, na twee opeenvolgende dagen met slecht nieuws, behoefte kunnen hebben aan achtergronden en actuele informatie. We lijken weer terug bij af in de operatie van KLM en ontwikkelingen volgen elkaar nu snel op. De komende dagen wordt er meer duidelijk over de aangescherpte wet- en regelgeving aangaande corona en vliegverkeer. Aanstaande zaterdag 23 januari organiseren we een extra webinar waarbij we alle dan bekende informatie zullen delen. Er is ook ruimte om LIVE al je vragen te stellen. We gaan zoals altijd online om 10:30 uur en starten om 11:00 uur. Deelname is exclusief voor leden van FNV Cabine en is kosteloos. Je kunt je aanmelden via deze aanmeldlink voor zaterdag 23 januari.

Redactie FNV Cabine

Ben jij nog geen lid van FVN Cabine of ken je collega’s die nog geen lid zijn? Meld je dan nu aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl 

Democratisch, Vernieuwend, Eerlijk