Skip to main content

Update over de KLM operatie

27 januari 2021

Vandaag zijn de KLM bonden bijgepraat door CEO Pieter Elbers en COO René de Groot. Centraal stonden de vragen: hoe is het proces de afgelopen dagen gelopen en waar staan we nu? KLM is bezig met een intensief traject in de operatie. De komende dagen en weken zal er een hoop informatie op het cabinekorps afkomen, hou de communicatiekanalen van KLM goed in de gaten. In deze nieuwsbrief geven we alvast een update over de huidige stand van zaken.

crew bij staartDrie typen bestemmingen

Sinds de overheid op 20 januari de regels over het vliegverkeer heeft aangescherpt, zijn de volgende bestemmingen te onderscheiden:

  • Laag risico bestemmingen

De overheid heeft een lijst opgesteld met in haar ogen veilige landen, waarbij geen testverplichting geldt. Dit zijn de volgende landen: Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Maarten, Saba, Sint-Eustatius, IJsland, Australië, Japan, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Singapore, Zuid-Korea, Thailand en China.

  •  Hoog risico bestemmingen

Er zijn extra beperkingen opgelegd aan passagiers die vliegen vanuit hoog risico bestemmingen. Naast de PCR test, is voor hen voor vertrek naar Nederland ook een sneltest verplicht gesteld. Voor crew is er een alternatieve testverplichting opgesteld voor vluchten naar deze bestemmingen.

  • Bestemmingen met inreisverbod

Voor het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika geldt dat KLM de door de overheid vereiste stappen heeft gezet. Het betreft bijvoorbeeld een PCR test voor crew. Het gevolg van het inreisverbod op deze bestemmingen is dat er een grote stap terug is gezet in de productie en dat de vluchten die worden uitgevoerd zo goed als allemaal zonder passagiers naar Amsterdam terugkomen.

Alternatieve testverplichting

De komende weken zal crew voor de hoog risico bestemmingen en bestemmingen met een inreisverbod te maken gaan krijgen met sneltesten. Op dit moment wordt stapsgewijs een procedure ingericht waarbij crew twee keer op Schiphol een steltest krijgt: voor aanmelden en na afmelden. Dit is een omvangrijke logistieke klus. Je wordt geïnformeerd als de sneltest geldt voor jouw vlucht. KLM en de cabinebonden hebben een tijdelijke afspraak gemaakt over de compensatie voor de sneltesten, dat is op dit moment 0,2 CL-dag. De aanmeldtijd blijft ongewijzigd.

Omgekeerde vrijwilligheid                 

Op een fors aantal bestemmingen zal er sprake zijn van een testverplichting voor crew, zoals hierboven toegelicht. Om deze vluchten te blijven maken, is het van belang dat er voldoende collega’s op de vrijwilligerslijst staan. Vanaf 6 februari voert KLM de omgekeerde vrijwilligheid voor testen in, dit houdt in dat je instemt met een test tenzij je aangeeft dit niet te willen. Testen is en blijft altijd op basis van vrijwilligheid. Collega’s die zich afmelden als vrijwilliger, worden ingedeeld op de vluchten zonder testverplichting. Er zijn geen consequenties voor jou als je niet op de vrijwilligerslijst wilt.

Webinars met achtergrondinformatie

We bieden onze leden in deze roerige tijd graag actuele achtergrondinformatie. De komende weken zullen we tijdens de webinars aandacht besteden aan de actuele situatie aangaande operationele zaken en aan de uitvoering van het sociaal plan. Er is gelegenheid om LIVE al je vragen te stellen. Je kunt deelnemen via deze aanmeldlink voor 27 januari en via deze aanmeldlink voor 10 of 24 februari. We gaan online om 10:30 uur en starten om 11:00 uur. Deelname is exclusief voor leden van FNV Cabine en is kosteloos.

Redactie FNV Cabine

Ben jij nog geen lid van FVN Cabine of ken je collega’s die nog geen lid zijn? Meld je dan nu aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl 

Democratisch, Vernieuwend, Eerlijk