Skip to main content

Géén gedwongen ontslagen, eerste stap naar herstel

27 mei 2021

Gisteren en vandaag hebben er gesprekken plaatsgevonden tussen KLM en de cabinebonden. Tijdens deze gesprekken gaf KLM aan dat de vooruitzichten verbeteren, maar dat de toekomst nog steeds onvoorspelbaar is. Door de toenemende vaccinatiegraad op veel plekken in de wereld worden de vooruitzichten beter. Voorzichtig kunnen we gaan denken aan, en praten over; herstel. Voorzichtigheid is hierbij een ‘keyword’, herstel kan meevallen, maar kan ook tegenvallen en/of terugvallen.

Géén gedwongen ontslagen, wél detacheringen

KLM werkt met twee toekomstscenario’s: in scenario één valt het herstel tegen en moeten we qua FTE’s niet te ruim in ons jasje zitten. In scenario twee worden alle positieve verwachtingen waargemaakt en hebben we iedereen hard nodig. Het goede nieuws is dat in beide scenario’s Adviesaanvraag twee van tafel gaat. Dus GEEN gedwongen ontslagen! Iedereen blijft ‘aan boord’, dankzij de vele collega’s die gebruik hebben gemaakt van de VVR en dankzij de collega’s die, al dan niet vrijwillig, gedetacheerd zijn of worden. Om dit mogelijk te maken zullen we wél de afspraak moeten maken om de detacheringen bij KLC en HV door te zetten, zoals we deze eerder hebben afgesproken. Voor de gedetacheerden wellicht een wrange boodschap, maar gedreven door de wens om werkgelegenheid zeker te stellen, een afspraak die ervoor zorgt dat er geen gedwongen ontslagen vallen. 

Stap voor stap, we zijn er nog niet

Na ruim een jaar coronacrisis lijkt herstel voorzichtig in zicht te zijn en kunnen we de eerste stapjes zetten op weg naar betere tijden. Samen zijn we het afgelopen jaar door gekomen, iedereen heeft daar op zijn/haar manier toe bijgedragen. Door het inleveren van salaris, het kiezen voor de VVR, detachering, inzet elders in het bedrijf, etc. We zijn er nog niet, dit is slechts een eerste stap op het pad naar herstel. Een volgende stap zal zijn dat we als cabinebonden met KLM in gesprek gaan over hoe we als korps flexibel kunnen meebewegen met de kansen die er op ons afkomen. Snel kunnen opschalen, sneller dan de concurrentie, zal het verschil gaan maken voor de toekomst van KLM en dus voor onze werkgelegenheid en de snelheid waarmee de staatsschuld kan worden afgebouwd. 

Goed nieuws voor de jaarcontractanten

Doordat Adviesaanvraag twee van tafel wordt gehaald zijn de jaarcontractanten van wie we tijdens de coronacrisis afscheid hebben moeten nemen, bij een aantrekkende markt, straks als eerste aan de beurt als KLM weer extra mensen nodig heeft. Zij kunnen dan aanspraak maken op de terugkeergarantie uit het Sociaal Plan.

Webinars voor leden

In juni organiseren wij, zoals jullie van ons gewend zijn, webinars waarin we achtergrondinformatie delen. Op woensdag 2, 16 en 30 juni zijn er weer webinars gepland. We nodigen je van harte uit om deel te nemen en LIVE al je vragen te stellen. Deelname is kosteloos en exclusief voor leden van FNV Cabine. Je kunt deelnemen via deze aanmeldlink

We gaan online om 10.30 uur en starten om 11.00 uur.

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl!

Democratisch, vernieuwend en eerlijk!