Skip to main content

Interessante nevenfuncties in KLM ondernemingsraad en in groepscommissie ‘31

20 september 2021

In het voorjaar van 2022 vinden er weer verkiezingen plaats voor de KLM ondernemingsraad (OR) en de groepscommissie (GC). Wij zijn daarom op zoek naar gedreven collega’s in alle functies en (deeltijd)percentages die zich in de OR of GC als nevenfunctionaris voor de belangen van het KLM-(cabine)personeel willen inzetten. De afgelopen periode heeft meer dan ooit laten zien hoe belangrijk professionele vertegenwoordiging in de medezeggenschap is! De deadline voor aanmelding bij FNV Cabine is maandag 18 oktober.

Medezeggenschap: een belangrijk instrument

Zitting nemen de OR of GC is een verantwoordelijke en serieuze taak, want je vertegenwoordigt duizenden collega’s. Alle informatie over het medezeggenschapsbestel bij KLM kun je vinden via deze link op MyKLM

Ondernemingsraad

De OR spreekt met de KLM-directie over onderwerpen die, over het algemeen, het gehele bedrijf raken. Denk daarbij aan de organisatiestructuur, grote investeringen en strategie. Bijvoorbeeld de aanschaf van nieuwe vliegtuigen of een nieuw uniform, zaken die niet alleen Cabine, maar ook andere domeinen raken. De OR bestaat uit 25 leden en plaatsvervangers per fractie, afkomstig uit alle bedrijfsonderdelen van KLM. Zij worden door de verschillende vakbonden, waaronder FNV Cabine, kandidaat gesteld.

Groepscommissie 31

GC bestaat uit 20 leden die door de cabinebonden kandidaat zijn gesteld en uit 3 leden die het grondpersoneel van Inflight Services vertegenwoordigen. In de groepscommissie komen zaken aan de orde die specifiek voor Inflight Services gelden en die dus direct met je eigen werk aan boord te maken hebben. Er wordt bijvoorbeeld gesproken over wijzigingen in de werkmethodiek, beoordelingen en inhoud van modules (ABC en DEF), het finaliseren van de schema’s en de werking van het verzoekensysteem.  

Tijdsbesteding

Om je een idee te geven: een nevenfunctie in de medezeggenschap kan in alle (deeltijd)percentages worden gedaan en kost je, afhankelijk van je inzet, ongeveer één week per maand. Je doet dit hoofdzakelijk in KLM-tijd, in plaats van vliegen, ‘tijd voor tijd’ dus. De vrije dagen die voortkomen uit deze ‘kantoordagen’ worden berekend aan de hand van je vliegpercentage. De zittingstermijn is drie jaar vanaf juni 2022.

Ondersteuning door FNV Cabine

Als je je opgeeft als kandidaat voor de OR of GC, dan kun je rekenen op steun van FNV Cabine.  Wij verzorgen vooraf en tijdens de zittingsperiode trainingen over medezeggenschap die je een goede basis geven voor jouw rol in de OR of GC. Je kunt ook terecht bij onze experts via een landelijk FNV informatienummer voor medezeggenschapsleden en we kunnen zaken waar je mee te maken krijgt altijd laten checken bij onze juristen. Ook hebben we maandelijks een overleg om onderling informatie uit te wisselen met onze OR- en GC-leden, het dagelijks bestuur van FNV Cabine, onze helpdeskmedewerkers, alle andere actieve leden en onze vakbondsbestuurder.

Hoe meer stemmen, hoe meer invloed in de medezeggenschap!

Ben je lid van FNV Cabine? Ben je iemand die communicatief vaardig is? Zoek je verdieping in je werk aan boord? Houd je je graag bezig met zaken die jou en je collega’s direct raken? Wil je je graag inzetten voor je collega’s? Heb je interesse? Stuur dan uiterlijk maandag 18 oktober 2021 een e-mail naar info@fnvcabine.nl met daarin een korte omschrijving van jezelf (functie, vliegervaring en eventuele andere relevante ervaring) en je motivatie om je kandidaat te stellen. Doen! Ook vragen over deze nevenfuncties zijn via dit e-mailadres van harte welkom. Binnen korte tijd gaan we in gesprek met alle kandidaten en wordt er een lijstvolgorde vastgelegd.

We kijken uit naar je reactie!

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan nu aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl