• Home
  • 2022
  • Ledenraadpleging start cao-traject

Ledenraadpleging start cao-traject

04 juli 2022

In onze vorige nieuwsbrief hebben we met jullie gedeeld dat er afgelopen vrijdag overleg heeft plaatsgevonden tussen KLM en de vakbonden van Grond, Cockpit en Cabine. Door de druk bij andere domeinen, met name door de aanhoudende problematiek bij Grond, lijkt een en ander in een stroomversnelling te komen. Deze week gaan de vakbonden van Grond en van Cockpit met KLM aan tafel om het cao-overleg in die domeinen weer op te pakken. De cabinebonden, FNV Cabine en VNC, zijn uitgenodigd om na volgende week het cao-overleg te starten met KLM. Zoals jullie van ons gewend zijn vragen wij uiteraard mandaat aan al onze leden voor we aan tafel gaan.

Loonparagraaf voor alle KLM’ers

Het lijkt erop dat KLM volgende week conclusief kan worden voor wat betreft een loonparagraaf. Loon wordt vaak afgesproken in een multi-overleg, met alle acht de KLM vakbonden. Ervaring leert dat “alle kinderen KLM even lief zijn” en dat loon voor alle domeinen tot dezelfde afspraken leidt. Gezien de situatie waar KLM in zit en gezien de enorme inflatie, verwachten wij een cao af te sluiten met een korte looptijd en met een focus op koopkracht. Wij vragen jullie toestemming om op deze rijdende trein te springen om afspraken te kunnen maken op het gebied van loon en koopkracht. 

Punten ter bespreking gedurende looptijd

Buiten koopkracht zijn er natuurlijk genoeg punten te bespreken die in een cao horen. Gezien de tijdsdruk, de noodzaak van loonsverhoging en de verwachtte korte looptijd van een binnenkort af te sluiten cao, wil FNV Cabine de looptijd van de komende cao benutten om met KLM in gesprek te gaan over vernieuwing. De knelpunten waar gedurende de looptijd van deze korte cao een oplossing voor te vinden zijn, zullen we in een later stadium bij jullie ophalen, deze bespreken we graag zonder tijdsdruk en in alle zorgvuldigheid.

Onze leden bepalen de koers. Via deze link vragen we je om mandaat om volgende week aan tafel te gaan om het cao proces te starten.
De digitale stembus is vanaf nu tot maandag 11 juli 23.59 uur geopend. Op dinsdag 12 juli zullen we de uitkomst communiceren. Alle uitgebrachte stemmen worden gecontroleerd. Alleen stemmen van KLM cabinecollega’s (gedetacheerden vallen hier ook onder) die lid zijn van FNV Cabine tellen mee. 

Extra webinar

Woensdag 6 juli organiseren wij om 15.00 uur een extra webinar over het cao-traject voor al onze leden. Je bent van harte welkom om deel te nemen en live al je vragen te stellen. De link voor het webinar zullen we dinsdag 5 juli op onze website plaatsen.

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl 

Democratisch, vernieuwend en eerlijk!

Blijf op de hoogte en meld je aan voor de nieuwsbrief